Sammanfattning
- Bra riskvilja i marknaden i spåren av positiva kvartalsrapporter
- Starka kvartalsrapporter från Meta Platforms, Microsoft och Alphabet
- Två nya aktieinnehav - ASML och HDFC Bank
Förvaltarkommentar
Aktier
Bra riskvilja i marknaden i spåren av positiva kvartalsrapporter. Riksbankens räntehöjning om 0,50% tyngde kronkursen mot euron och dollarn efter duvaktiga kommentarer.
På indexnivå sjönk det japanska indexet Nikkei225 -1%, kinesiska HangSeng-indexet noterade en nedgång om -1,5%, medan amerikanska S&P500-indexet stängde veckan på plus 0,3%. Det breda europeiska indexet EuroStoxx600 noterade en nedgång om -0,2%, medan det svenska storbolagsindexet OMXS30 stängde veckan på plus 1,5%. Samtliga index redovisas i svenska kronor.
På rapportfronten överraskade ABB positivt inom samtliga segment förutom inom bostadsrelaterat, drivet av prishöjningar och god volym från en fin orderbok. Spotify hyllades då bolaget redovisade lägre förlust än väntat och adderade 15% fler användare till totalt 210 miljoner.
Bland de stora amerikanska drakarna steg Meta Platforms tvåsiffrigt i spåren av god rekyl inom bolagets digitala reklamannonser. Efter tre negativa kvartal visade Meta Platforms återigen positiv tillväxt. Microsoft visade bättre försäljning och vinst än väntat där molntjänsterna, Azure, steg 27% mätt i USD. Alphabet uppvisade högre omsättning men lägre vinst, dock bättre än väntat. Bolaget visade på stabilitet inom reklamintäkter via sökmotorn och cloud-verksamheten redovisade vinst för första gången.
Intäkterna från molntjänster var även positivt för Amazon där deras, AWS växte med 16% och god kostnadskontroll bidrog till högre operationella marginaler. E-handelsdelen låg still omsättningsmässigt men 51,1 md USD i nettoförsäljning överträffade förväntningarna.
Enphase, solenergibolaget med "microinverters" som största inkomstkälla, ökade omsättningen med 65% och vinsten med 86% vilket var över förväntan. Aktiekursen pressades dock kraftigt i spåren av en svagare prognos än väntat. Vi bedömde reaktionen som överdriven i detta framtidscase och passade på att öka något i innehavet.
Vidare adderade vi två nya innehav i fonderna, ASML Holding och HDFC Bank. Den indiska banken uppvisar hög positiv korrelation mot den indiska ekonomin mätt som BNP, vilken väntas växa norr om 6%. Banken har blivit utsedd till ”Best bank in India” varje år sedan 2019 och ger oss en fin och bred exponering mot Indiens framfart som land där banktjänster blir allt vanligare bland en ökande medelklass. Även företagande och anställningar blir vanligare i landet och infrastrukturprojekt kräver oftast en bankrelation för att ro projektet i land.
ASML ser vi som en viktig nyckelspelare i chiputvecklingen och för att driva digitaliseringen framåt med maskiner som krävs för att producera chip. Ledningen har historiskt genererat hög lönsamhet på investeringarna i bolaget och har monopol när det kommer till utrustning för att tillverka de mest avancerade chipen, med Taiwan Semiconductor som en stor kund. I samband med investeringen avvecklade vi innehavet i Twilio där avsaknaden av lönsamhet i samband med värderingen kan bidra till vidare utmaningar givet makroläget.
Räntor
Under förra veckan fick vi se arbetslöshetssiffror i Sverige för mars månad komma in på låga 7,6% jämfört med motsvarande siffra för februari som då låg på 8.2%. Detta kan påverka inflationen negativt. Riksbanken meddelade även som förväntat en höjning av styrräntan på 50 baspunkter. Höjningen gjordes dock med reservation från både vice riksbankschefen Flodén och förste vice riksbankschefen Breman, som både hellre ville se en höjning om 25 baspunkter. Riksbanken prognostiserar även en till höjning om 25 baspunkter i juni eller september. Sammantaget tolkade marknaden dock kommunikationen från Riksbanken som tämligen mjuk och att höjningscykeln nu är mycket nära sitt slut.
Det var fortsatt låg aktivitet i primärmarknaden förra veckan, men mycket pekar på att emissionerna nu tar fart igen. Vi ser fortfarande stora köpintressen i marknaden och tog därför chansen att minska vårt innehav i Nordax Bank och fastighetesbolaget Corem på bra nivåer.
Förvaltarteamet,
Naventi Fonder