Sammanfattning
- Svagt fallande börskurser efter en stark inledning på det nya året
- Vi har köpt aktier i solenergibolaget Enphase
- Vi har deltagit i European Energys emission av en grön obligation
Förvaltarkommentar
Aktier
Förra veckan präglades av svagt fallande börskurser efter en stark inledning på det nya året. Amerikansk detaljhandelsförsäljning och industriproduktion överraskade negativt, samtidigt som jobbdata var starkare än väntat. I Asien noterades tvärbroms för Kinas BNP som endast steg med 2,9%.
På indexnivå sjönk det japanska indexet Nikkei225 -0,8%, kinesiska HangSeng-indexet noterade en uppgång om 0,3%, medan amerikanska S&P500-indexet stängde veckan på -1,5%. Det breda europeiska indexet EuroStoxx600 noterade en nedgång om -0,8%, medan det svenska storbolagsindexet OMXS30 stängde veckan på -0,9%. Samtliga index redovisas i svenska kronor.
Under veckan noterades positiv utveckling från hälsovårdsbolag som NovoNordisk och Roche, medan mer cykliska- samt teknikbolag föll tillbaka något i spåren av svagare riskvilja. Dock noterades en stark rekyl i slutet av veckani spåren av positiva signaler från USAs centralbank.
Vi har under en tid letat efter bolag med tydlig exponering mot solenergi, för att utvidga vårt tema Hållbar Värld och Förnybar energi. Vi utnyttjade den sämre riskviljan i marknaden under förra veckan och investerade i Enphase, ett bolag som tillhandahåller högkvalitativa växelriktare för solpaneler.
En solpanel producerar likström, medan eluttag i exempelvis bostäder och kontor har växelström. Likströmmen från din solpanel behöver därför konverteras till växelström och det är precis vad Enphase klassledande växelriktare gör. Det unika med deras lösning är att det finns en växelriktare i varje solpanel i stället för en större centralt placerad. Detta gör att du kan optimera varje enskild solpanel individuellt, vilket ger lägre förluster och ökad flexibilitet. Kvalitén är hög och Enphase lämnar 25 års garanti och besitter en inträdesbarriär med över 259 patent och ett upparbetat varumärke.
Tillväxten inom solenergi har varit hög men penetrationen är fortfarande låg. I ett scenario med netto-noll utsläpp år 2050 prognostiseras tvåsiffrig årlig tillväxt av solenergi, där Enphase har goda möjligheter att ta marknadsandelar. Vi har länge tyckt att aktien varit för dyr, men efter en markant nedgång samtidigt som den underliggande verksamheten har presterat väl, ser vi en framåtblickande värdering som är mer jordnära. Jämfört med konkurrenter är marginalen betydligt högre i spåren av en relativt kapitallätt affärsmodell. Bolaget är lönsamt och utnyttjar kapitalet väl och vi förväntar oss ytterligare interna skalfördelar med positivt marginalutveckling.
På rapportfronten sjönk Procter & Gamble något då relationen mellan prisökningar och volym var negativt i spåren av försiktigare konsumenter. Desto bättre var räkenskaperna från fastighetsbolaget Prologis som är dominant inom lager och logistik med kunder som Amazon, DHL, Home Depot, DSV m.fl. Uthyrningsgraden steg till 98% och bolaget genomförde ytterligare hyreshöjningar.
Räntor
Under förra veckan fick vi inflationsdata från Eurozone som motsvarade marknadens förväntningar om 9,2%. Räntorna var relativt oförändrade under veckan med stort fokus på kommande centralbanksmöten i början på februari. Norges Bank lämnade sin styrränta oförändrad men indikerade att den kommer behöva höjas vid nästa möte.
Marknaden börjar mer och mer ta höjd för en snar räntetopp medan uttalanden från centralbankshåll snarare indikerar att man behöver strama åt mer. Osäkerheten är med andra ord fortsatt stor och inkommande data får stor vikt för marknadens prissättning.
Under förra veckan deltog vi i en emission av en grön obligation från European Energy, där bolaget samtidigt köpte tillbaka en tidigare utgiven obligation. Den mottogs väl av marknaden och handlade direkt högre i pris. Vi avyttrade även Castellums obligationer i SEK och köpte obligationer i bolaget utgivna i EUR, vilket valutajusterat gav bättre avkastning.
Förvaltarteamet,
Naventi Fonder