Sammanfattning
- Marknadsrekyl i spåren av FEDs tydliga vilja att stävja inflationen
- Vi har reducerat e-handelstemat efter stark återhämtning
- Vi har ökat aktieinnehavet i Ecolab
Förvaltarkommentar
Aktier
Amerikanska centralbanken oroas för en långvarig inflation samt att räntorna kan behöva höjas aggressivare. I Sverige kom positiva signaler från bra BNP-siffror, ökad konsumtion och produktion. Konsumtionen ökade med 0,7% i maj och produktionen i näringslivet noterade en ökning. Däremot redovisade bostadspriserna en nedgång.
På indexnivå steg det japanska indexet Nikkei225 3,54%, kinesiska HangSeng-indexet noterade en uppgång om 2,95%, medan amerikanska S&P500-indexet stängde veckan på plus 3,95%. Det breda europeiska indexet EuroStoxx600 noterade en uppgång om 2,14%, medan det svenska storbolagsindexet OMXS30 stängde veckan på plus 5,07%. Samtliga index redovisas i svenska kronor.
Under förra veckan noterades ett lättnadsrally där tidigare veckas förlorare påvisade stigande kurser i spåren av FED-protokollet, som påvisar en stark vilja att stävja inflationen. Vidare uttalade sig USAs president Joe Biden om att eventuellt dra tillbaka tullarna mot Kina, vilka infördes under Trump-tiden.
Tillväxt och teknikbolag steg mest på nyheterna, där bl.a. Shopify, Sea, Mercadolibre och Nvidia steg kraftigt. På temanivå innebar detta starkast uppgång för 5G och cybersäkerhetstemat, följt av e-handelstemat. Vi utnyttjade rekylen till att reducera e-handelstemat, där vi bl.a. minskade innehaven i de kinesiska innehaven Meituan och Pinduoduo. Detta till förmån för klimattemat, där vi ökade innehavet i Ecolab, bolaget som hjälper sina kunder att reducera vattenförbrukning och minimera infektionsrisk genom olika hygienlösningar. Bolaget har uppvisat relativt stabila marginaler genom svåra tider och växande kassaflöde, något vi premierar i den nya miljön av globala åtstramningar och högre räntor.
Räntor
Något bättre riskvilja i marknaden för krediter där statsräntorna fallit tillbaka den senaste tiden, mycket på grund av vikande konjunktursiffror. Detta leder till att flera aktörer i marknaden tror att det inte går att höja räntan lika mycket som det tidigare har varit inprisat i marknaden. I Sverige fick vi BNP-siffror som överraskade positivt, men samtidigt signaler på att fastighetspriserna faller rejält. Omsättningen i företagsobligationsmarknaden är fortsatt låg och det görs inga emissioner.
Förvaltarteamet,
Naventi Fonder