Förvaltarkommentar
Förvaltningsresultatet
Det tredje kvartalet har präglats av geopolitiskt osäkerhet och har givetvis haft stor inverkan på resultaten. Vi är tillfreds med förvaltningsresultaten för våra värdepappersfonder under kvartalet.
Europa/ränteläget
Den svenska Riksbanken sänkte reporäntan med en halv procent i början av juli och den europeiska Central Banken ("ECB") sänkte överraskande räntan till 0,05 % under början av september. ECB annonserade även kommande stödköp, s.k. Asset Backed Securities, för att stimulera den europeiska ekonomin. Under kvartalet har det kommit statistik som visar att tillväxten i Europa stannat upp. Vi anser att räntebesluten och kommande stimulanser från ECB, får mer en strategisk betydelse för vår allokering än taktiskt. Vi är idag fullt exponerade mot aktier i alla strategier. Val av aktieexponering har gjorts genom att välja bolag med stabilt växande vinster och utdelningar som kompensation mot att vi kan idag och under överskådlig framtid inte kommer vilja investera i statsobligationer, då avkastningen på statspapper är nära noll. ECBs stimulanser tror vi kommer att påverka alla tillgångsslag positivt och kanske främst då den europeiska aktiemarknaden. Vi behåller således övervikten mot Europa.
Valet i Sverige.
Valresultatet i Sverige blev ungefär som väntat. Vi tror inte att valutgången kommer påverka marknaden i någon större utsträckning. Under kvartalet handlades svenska aktier på nivåer som gällde vid IT-bubblans topp år 2000. Vi tror att svenska aktier kommer fortsätta utvecklas väl, eftersom bolagens kvartalsrapporter var starka, och vi har valt att behålla övervikten mot Sverige.
USA
I USA fortsätter den ekonomiska återhämtningen samtidigt som inflationen börjat röra på sig. I linje med förväntningarna har USAs Centralbank, "FED", fortsatt att reducera sina tillgångsköp, dvs. gradvist minskat omfattningen på fjärde rundan av QE för att helt upphöra efter FEDs kommande oktobermöte. Som ett resultat är idag räntekurvan i USA brant och vi har även sett en kraftig dollarförstärkning mot såväl kronan som mot euron. Vidare förstärktes dollarn ytterligare mot euron på grund av ECBs räntesänkning i september. Vad gäller styrräntan räknar vi med att FED höjer någon gång under 2015, troligtvis under sommaren, vilket vi tror kommer stärka dollarn än mer. Sammantaget bekräftas vår vy om att USA leder konjunkturåterhämtningen och att USA är några år före t.ex. Europa. Stora uppgångar har dock redan skett i USA och därför har vi valt att ha en något mindre exponering mot USA.
Tillväxtmarknader
Trots att kvartalet har karaktäriserats av oroligheter på flera håll i världen har tillväxtmarknaderna något förvånade utvecklats bäst under kvartalet, bortsett från Ryssland som lider av konflikten med Ukraina och påföljande sanktioner från väst. Ett avtal om vapenvila i Ukraina är undertecknat, men det är ännu för tidigt att blåsa faran över. President Putin är mycket målorienterad, det är dock oklart vad hans slutliga mål är. I och med att vintern närmar sig ökar även risken att Ryssland stryper gasleveranserna till Ukraina och Europa, i syfte att sätta press på Ukraina och Europa. Skulle Ryssland strypa gasleveranserna, finns det en stor risk för turbulens på världens finansmarknader. Det har även varit oroligt i Mellanöstern under sommarmånaderna, då Israel inledde en attack mot Hamas på Gazaremsan. I norra Irak och i Syrien har terrorgruppen IS haft stora framgångar, vilket ytterligare ökat den geopolitiska oron i området. Slutligen kan vi även nämna ebola-epidemin som härjar i Västafrika. Naventi är fortsatt neutrala till tillväxtmarknader. Det är också viktigt att förstå att tillväxtmarknaderna är mycket fragmenterade och inte rör sig synkroniserat, och därför talar vi hellre om regioner. Vi bevakar löpande dessa regioner och är beredda att öka exponeringen om utsikterna förbättras på ett varaktigt sätt.
Förtydligande av fondnamn
I september har namnet på fonderna Naventi Defensiv, Naventi Balanserad och Naventi Offensiv förtydligats genom tillägg av ordet "Flex", då fonderna kan ha en flexibel aktieexponering beroende på förvaltarens marknadssyn. Detta är ingen skillnad från tidigare mandat utan endast ett förtydligande i fondnamnet. Naventi Aktie ändrar namn till Naventi Offensiv, för att förtydliga att fonden har en offensiv strategi med ett fast mandat, normalt 100% exponering mot aktiemarknaden. Det skall särskilt noteras att Naventi Offensiv (f.d. Naventi Aktie), har riskklass 6 jämfört med Naventi Offensiv Flex som har 5 i riskklass. För Naventi Offensiv Tillväxt justeras namnet till Naventi Tillväxtmarknadsfond samt att det tydliggörs i fondbestämmelserna att denna fond har fokus på marknader i stark tillväxt.
Stockholm den 3 oktober 2014
Med vänlig hälsning
Naventi kapitalförvaltning